Wat kan ik? Waar ben ik goed in? Wat is mijn talent? Het zijn vragen die bij elk kind zouden moeten broeien. ‘Wakannekik!’ is een project dat dat wil realiseren. Het wil kinderen de kans bieden om verantwoorde beslissingen te nemen die tot een succesvolle schoolloopbaan leiden. Dat kan alleen maar als kinderen zichzelf leren kennen en de kans krijgen om eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

Wakannekik is ontstaan vanuit een tweeledig probleem. Bedrijfsleiders vinden moeilijk goed geschoolde en gemotiveerde arbeiders. En leerlingen verliezen leergierigheid en motivatie en dienen zich te heroriënteren in het secundair onderwijs, via het zogenaamde watervalsysteem. Wat begon als een kleinschalig overleg resulteerde al snel in een werkgroep waarin alle belangrijke sectoren afgevaardigd zijn.

voor leerkrachten en ouders

Wakannekik ondersteunt scholen met lessenpakketten en vormingen rond talentontwikkeling voor leerkrachten, waardoor zij, samen met de kinderen, werken aan keuzebekwaamheid, zelfconceptverheldering en horizonverruiming. Tenslotte voorziet Wakannekik ook in bedrijfsbezoeken voor scholen waarbij de kinderen kunnen zien hoe het er in bepaalde bedrijven aan toe gaat. Ouders zijn, naast leerkrachten, een tweede belangrijke doelgroep van Wakannekik. Zij bepalen voor een zeer groot stuk de (studie)keuzen van hun kind. Een toneelvoorstelling voor ouders probeert hen te laten nadenken over de talenten van hun kinderen.

In de werkgroep zitten mensen vanuit het bedrijfsleven (o.a. Umicore), lokale overheden (stad Geel, IOK/PVK) en scholen (o.a. Kogeka, CLB en VSKO). Wakannekik wordt mogelijk gemaakt dankzij sponsoring vanuit het bedrijfsleven. Naast de stad Geel sponsoren BP, Nike, Daf, Umicore en VHhuurwagens het project.